Kompetanse til leie
  • Hjem
  • Kontakt
  • Temaer
  • English
    • Blog

Blog

Hullbilder, båt og produktledelse

28/5/2020

 
Picture
Det går mot en langhelg med sommervær og båtliv i Oslofjorden, så jeg tenkte det kunne være passende skrive litt om «hullbilder» ; plasseringen av hull som trengs for å montere noe, med dimensjoner og toleranser.
Enkel montering er viktigere enn man skulle tro, jeg har jobbet med et produkt hvor minst 2 konkurrenter kopierte hullbildet vårt på sine nye produkter, for å kunne komme lettere inn på markedet.

For en tid tilbake var nabobåten min litt uheldig med landingen, sneiet borti baugen vår og moste lanternen. En slik lanterne er montert på en brakett av syrefast stål, og ikke noe du har lyst til å lage flere hull i. Etter en rask sjekk ble jeg positivt overrasket: Lanternen, en Aqua Signal Series 25 er fremdeles lagervare! Produktet må være over 20 år gammelt, og min har fungert i 17år. Som de sa på Trebåten: «Det er rart ikke flere bruker disse, de er nesten evigvarende, men koster litt mer.»

Det betyr at jeg i en verden hvor det kommer nye modeller av alt mulig på løpende bånd, og hvor ingenting passer sammen, så er det et produkt som er uendret etter så mange år. Det er bare å bytte lanternen uten å endre monteringen!

Dette er bra, men jeg kunne jo godt tenkt meg en LED lanterne når jeg først var i gang, Aqua Signal series 25 har har kun tradisjonelle glødepærer. Aqua Signal har nye LED lanterner som tilsvarer series 25, men monteringen er anderledes, designet er selvfølgelig mye smekrere og strømforbruket er en brøkdel.

I produkt sammenheng er begrepet «Form, Fit, & Function» sentralt, dvs at man kan lage nye versjoner av et produkt, så lenge størrelse, montering og funksjon er identisk, eller i hvert fall kompatibel. Da kan man rasjonalisere produksjon, optimalisere løsning osv. med redusert kost på et produkt, men selge det som det samme produktet eller som en kompatibel versjon.

Dette kunne Aqua Signal sikkert å ha gjort med sin Series 25, men så enkelt er det ikke alltid, så jeg kan anta at Product Manager må ha vurdert ca. slik:

1) Lanterner må ha en rekke maritime godkjenninger for å kunne selges worldwide. All endring krever ny testing/godkjenning. Signifikant kostnad.

2) Markedet for Series 25 er nok begrenset, de som allerede er i bruk er «nesten evigvarende», og salg er som erstatning av samme produkt. Folk kjøper det fordi de må, og produktet kan prises deretter, det at det fremdeles er tilgjengelig er positivt. OK inntjening.

3) Lager man en ny modell og ofrer bakover-kompatibilitet, så blir det nye produktet mer konkurransedyktig i i ny installasjons markedet. Her har Aqua Signal riktignok gjort litt begge deler, ettersom Series 34 LED mastetopp lanterne passer i monterings-sokkelen for Series 40.

Jeg har en 17 år gammel Series 40 i mastetoppen, så her blir det nok en Series 34 snart.

Teknologi i nye markeder

26/5/2020

 
Picture
Å overføre teknologi fra en industri til en annen har flere suksesshistorier, men gir og en rekke utfordringer. Zaptec utviklet verdens mest kompakte elektroniske transformator for bruk i oljeboring. Da oljekrisen (den forrige) traff, greide Zaptec det utrolige å ta teknologien til forbrukermarkedet istedet, og er nå markedsledende på smarte ladesystemer for elbiler.
Må det en krise til før man ser nye muligheter?

Borrelåsen kommer fra romfartsindustrien, Internet var en militær teknologi, det er nok av eksempler på spin-off produkter. Dette gjelder ikke bare produkter; mange norske bedrifter har fått sin dose med prosess ideologi fra japansk bilindustri.

I en bedrift hvor man utvikler skreddersøm, ofte betalt av kunden, slik som oljeindustrien var skrudd sammen, blir kostbildet helt uforenlig med produktifisering og markedspriser. En annen terskel er industristandarder; å hoppe fra offshore til jernbane, bil eller energi vil møte en mur av bransjespesifikke standarder og godkjennings-regimer.

Hvis man snur på problemstillingen: Har man en utviklet basis teknologi, så er det ofte en massiv investering som allerede er gjort, og finner man samarbeidspartnere som kjenner markedet og regimet i segmentet hvor det er et potensiale, så er mye gjort.

Så trenger man noen som kan pakke teknologien i et produserbart format, særlig hvis man skal fra et hightec, kapitalsterkt, prosjektorientert marked til masseproduserte forbruker produkter. Det krever et mindset fra en annen planet, og kanskje en annen bedrift.

Mulighetene ligger der, må vi vente til en krise tvinger oss til å lete? Nøkkelen ligger i kontakt på tvers av industrier og hoder med ideer.

Vel, nå ble vi jo truffet av av en kjedereaksjon av kriser, og leverandørindustrien i Norge som er avhengig av offshore og maritim bransje sitter neppe og venter på at det skal gå over av seg selv.

Hvordan spiser man en elefant?

13/5/2020

 
Å jobbe med salg er som å holde på med flere prosjekter samtidig, det kan fort blir stort og uoversiktlig. Styrer du dagen med en notatbok som det tyter gule lapper ut av? Kanskje på tide å gjøre noe med det?


Picture
Hvordan holder du orden på:
- Det du skal gjøre idag, imorgen, om en uke, eller snart
- Huske hva du faktisk har gjort og avtalt
- Dele med de andre i teamet hva du har gjort og avtalt
- Få en oversikt over hva som er på gang
- Hjelp til å få ringt de du bør ringe til
- Hjelp til å sende epost og holde orden på epost historikk.
.... og listen fortsetter.

Vår favoritt er OnepageCRM, et verktøy rettet mot små og mellomstore bedrifter, gjør det det skal uten å bli for stort og tungt. Samtidig kan man lett tilpasse ting selv.
Når du føler at verktøyet hjelper deg, blir det faktisk naturlig å jobbe inne verktøyet, og da blir alt registrert, lagret, og delt – helt av seg selv!
I et team skal det ikke være nødvendig å spørre noen om «Har du husket å ringe Hansen?». Statusoversikt er løpende, og ikke en månedlig botsøvelse.

Getting Things Done

For de som ikke har stiftet bekjentskap med GTD, så er prinsippet først og fremst:
«Hva er den neste lille handlingen som skal til for å bevege dette prosjektet i riktig retning».

Og det er jo det dette handler om:
«Hvordan spiser du en elefant?» «Bit for bit....»

Dette er det bærende prinsippet i OnepageCRM: Next Action. Her legger du inn det neste som skal skje, og hvem som gjør det. Ut av hodet og inn i systemet.

Kontakten din er en person, ikke et firma

OnePageCRM forholder seg til personer, som er tilknyttet en organisasjon, men det er gode muligheter til å tilpasse hvordan man bruker dette. Jeg har f.eks også brukt OnePageCRM til å holde orden på leverandørene mine, i det hele tatt all ekstern kontakt på telefon og epost. Det er uansett personlig kontakt som gjelder.

Prosjekter, Mål, og «Deals»

«Deals» høres jo ganske amerikansk ut, men begrepet kan dekke avtaler man vil ha i havn, uansett om det er et salg eller en annen form for avtale, dvs. En «Deal» blir prosjektmålet, og er en knagg for telefonsamtaler, epost, notater og annet. For salg så bygger Deals opp en «Pipeline», og gir en kjapp oversikt over hvordan man ligger an.

Online

OnePageCRM er en skytjeneste. Det betyr at det er ingenting å installere, og heller ingenting å ta backup av. Med App for iPhone og Android i tillegg, så har man tilgang fra hvor som helst, slik som man forventer seg av en skytjeneste. Det er og sikkerhet i dette: Du skal når som helst kunne kjøre over PC’n din uten å kaldsvette. Det betyr nok at dere har andre tjenester for lagring også.

Apps og annen integrasjon

Siden det er et online system er det og enkelt å koble sammen med andre online tjenester, alt fra MailChimp til Dropbox. Integrasjonen med gmail og Office360 er også bra, så man kan integrere epost direkte. Her kommer det stadig nye muligheter og man kan og lage egne nettbaserte integrasjoner.

Gjør det selv!

Her trenger du ikke eksterne konsulenter. Men selv om det er laget utrolig enkelt og intuitivt, så er det viktig å tenke seg om når man legger til egne felter. Det er ikke alt man tenker på som kjekt å ha som gir noen verdi, så anbefalingen er egentlig å starte med systemet «som det er» og heller legge til ting etterhvert når konkrete behov melder seg. Felter som ikke brukes blir etterhvert «støy». Likevel er det ett par ting som bør struktureres fra start, ettersom endringer senere kan skape litt jobb, tipset er egentlig å leke med systemet først, så nullstille alt.

Prøv gratis i 21 dager

Prøv OnePageCRM
Dette innlegget er bare en liten intro, men man finner mye stoff inne i verktøyet for å få en bedre oversikt. Vi bruker det selv, og promoterer også OnePageCRM i Norge.

Hvis du bruker linken vår under , så kan man starte en gratis prøveperiode, velger man senere å bestille, så koster moroa EUR 11.- pr. måned. pr bruker. Ta gjerne kontakt med Nautikom hvis du trenger litt start tips.

Picture

    Odd Gilinsky

    Temaer rundt det å drive en bedrift, produktledelse, teknologi,.... og livet i båt. Det er flere fellesnevnere enn man skulle tro. Derfor bakgrunnsbilde på svai i solnedgang; det gjelder å ha godt feste samtidig som man dreier etter vinden.

    Archives

    December 2020
    October 2020
    August 2020
    May 2020
    April 2020

    Categories

    All
    Båt
    Digitalisering
    Organisasjon
    Produktledelse
    Prosess
    Teknologi

    RSS Feed

  • Hjem
  • Kontakt
  • Temaer
  • English
    • Blog